dijous, 14 de març del 2013

Un Fons Social Català d'Habitatges

Prec presentat a Ple de l'Ajuntament del dilluns 18 de març de 2013
D’acord amb el que estableix l'article 88 apartat e) del Reglament Orgànic Municipal, demanem a l'Alcalde i a l'Ajuntament de Salt que insti al Govern de la Generalitat de Catalunya a la creació d'un Fons Social Català d'Habitatges destinat a persones que hagin perdut l'habitatge per desnonaments hipotecaris o arrendataris i sense sostre.

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

El passat 18 de gener es va signar a Madrid el denominat conveni per la creació dels FONS SOCIAL D’HABITATGES (FSV), signat pel Ministerio de Fomento, la FEMP, la plataforma del tercer sector, les patronals bancàries i 33 entitats de crèdit. Aquest Fons ha d’anar destinat a cobrir les necessitats d’habitatge de les persones que hagin perdut el seu domicili habitual exclusivament, de desnonaments hipotecaris des de l’any 2008.

Segons aquest Conveni, en la negociació i la signatura del qual no ha tingut participació la Generalitat de Catalunya, en la seva primera fase, sols es posen a disposició 5.891 habitatges, a tot l’Estat espanyol, el que suposa menys d’un 3 % del parc total d’habitatges buits que els Bancs i Caixes retenen en el seu poder. No s’ha donat informació de la seva distribució per comunitats autònomes ni per municipis, quan s’estima que són més de 260.000 les famílies que han perdut el seu habitatge per no poder pagar la hipoteca, i 273.575 per impagament de lloguers, del 2008 al juny de 2012.

Segons l'esmentat conveni, per accedir a aquests habitatges els requisits que es demanen són els mateixos que es contemplen en el RDL 27/2012, de 15 de novembre, de medidas urgentes para reforzar la protección a los deudores hipotecarios, que tal com va denunciar en el seu moment la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques (PAH), i també ICV-EUiA-, són tan limitatives i irracionals que a la pràctica seran milers les famílies que no s’hi podran acollir, malgrat trobar-se en situacions desesperades de mancança d’habitatge. A més, el Conveni preveu que les famílies a les que es faciliti un d’aquests habitatges sols en podran gaudir durant dos anys, com a conseqüència de la darrera reforma de la llei d’arrendaments urbans que va aprovar el Partit Popular per afavorir als Bancs i Caixes que volen poder recuperar els habitatges que lloguin, tan bon punt vegin oportunitat de tornar-hi a especular.

És del tot imprescindible que la Generalitat de Catalunya impulsi un FONS SOCIAL CATALÀ D’HABITATGES, per atendre les necessitats de les desenes de milers de persones i famílies que a Catalunya han perdut el seu habitatge habitual i únic en el període entre 2007 i fins l’actualitat, o estan en risc de perdre’l, per raó d’insolvència, tant per impagament de hipoteques com de lloguers, un fons que sigui gestionat de forma descentralitzada pels Ajuntaments i amb la intervenció de les entitats socials del sector de l’habitatge, amb unes condicions més simples i que els facin accessibles a tothom que veritablement ho necessiti, sense tenir-se que subjectar a les condicions limitatives i injustes del RDL 27/2012, de 15 de novembre, de medidas urgentes para reforzar la protección a los deudores hipotecarios.

Atès que la Generalitat de Catalunya té competències exclusives en matèria d’habitatge i en serveis socials.

Per aquests motius, instem al Govern de la Generalitat de Catalunya a:

  1. Constituir, en el termini màxim de dos mesos, i per mitjà de les disposicions i convenis que corresponguin en aplicació de les competències de la Generalitat de Catalunya en matèria d’habitatge i serveis socials, un FONS SOCIAL CATALÀ D’HABITATGES.
  2. Els habitatges del FONS SOCIAL CATALÀ D’HABITATGES estaran destinats, exclusivament, a cobrir les necessitats d’habitatge de les famílies i persones individuals que hagin perdut el seu habitatge habitual i únic en el període entre 2007 i l’actualitat, o estiguin en risc de perdre’l, per raó d’insolvència, tant per impagament de hipoteques com de lloguers, i no en disposin de cap altra adequat per a cobrir el seu dret a un habitatge digne, i que els seus ingressos personals, pel cas de persones que visquin soles, siguin inferiors a dues vegades l’IPREM, o els del conjunt de la unitat familiar siguin inferiors a quatre vegades l’IPREM.
  3. El FONS SOCIAL CATALÀ D’HABITATGES es nodrirà:
  • Dels habitatges que es situïn al territori de Catalunya i reuneixin condicions d’habitabilitat, que hagin estat transferits a la SAREB d’entitats nacionalitzades en virtut de l’article 48.1 del R.D. 1559/2012 de 15 de novembre, que estableix el règim jurídic de les societat de gestió d’actius.
  • Dels habitatges propietat del FROB no incloses en el referit l’article 48.1 del R.D. 1559/2012 de 15 de novembre, que es situïn al territori de Catalunya i reuneixin condicions d’habitabilitat.
  • Els habitatges desocupats, que siguin titularitat de les administracions públiques catalanes o de les empreses que en depenen, reuneixin condicions d’habitabilitat i no estiguin ja en procés adjudicades o en procés d’adjudicació.
  1. Els habitatges que integrin el FONS SOCIAL CATALÀ D’HABITATGES es regiran pel previst en la legislació catalana pels parcs públics d’habitatge en règim de lloguer, i aquest serà per un mínim de cinc anys.
  2. L'import del lloguer mensual d’arrendament es fixarà reglamentàriament, sempre per sota dels preus de mercat, adaptat a la capacitat econòmica real del arrendatari i del seu nucli familiar, de forma que en cap cas no sigui superior al 30% dels ingressos mensuals del arrendatari individual, ni al 20 % dels ingressos del nucli familiar. En els casos d’insolvència total o d’ingressos personals o familiars inferiors a 450 €, el lloguer serà cobert pels fons d’ajuda al lloguer social que corresponguin.
  3. La gestió dels habitatges adscrits al FONS SOCIAL CATALÀ D’HABITATGES, serà encomanada als Ajuntaments i a les entitats socials i assistencial especialitzades en l’àmbit del dret a l’habitatge.
  4. La Generalitat i els Ajuntaments, en exercici de les seves competències en matèria d’habitatge, urbanisme i d’habitabilitat i previs els plans d’inspecció corresponents, establiran els requeriments necessaris per tal que les entitats –públiques o privades- titulars d’habitatges buits que no reuneixin les condicions mínimes d’habitabilitat vigents a Catalunya, realitzin les inversions necessàries per que les assoleixin i es puguin integrar en el FONS SOCIAL CATALÀ D’HABITATGES.



Salt, Març de 2013
Francesc Martínez López
En representació d'Iniciativa per Catalunya Verds - Esquerra Unida i Alternativa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Els comentaris són moderats.